U woont en werkt al lang in Nederland

Voorwaarden

Woont u al lang in Nederland? En hebt u hier gewerkt? Dan hoeft u misschien niet in te burgeren. Dat heet een 'ontheffing wegens aantoonbaar voldoende ingeburgerd'. Er zijn 3 voorwaarden:

  • U woont al 10 jaar of langer in Nederland.
  • U hebt 5 jaar of langer in Nederland gewerkt. Vrijwilligerswerk telt ook.
  • Uw Nederlands is goed.

Ontheffing aanvragen

  1. Vul het formulier Aanvraag ontheffing inburgeringsplicht in.
  2. Laat de werkgeversverklaring invullen op uw werk.
  3. Stuur het formulier en de verklaring naar DUO.
  4. DUO nodigt u uit voor een gesprek. Dit gesprek kost € 90,-.
  5. Na het gesprek beslist DUO of u een ontheffing krijgt.

Niet genoeg voor naturalisatie

Bent u niet verplicht om in te burgeren? En wilt u een Nederlands paspoort aanvragen? Dan kunt u dit formulier niet gebruiken. Kijk op de pagina over naturaliseren wat u moet doen.