PVT
Moest u beginnen met inburgeren op of na 1 oktober 2017? En staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan moet u uw handtekening zetten op de participatieverklaring. Het participatieverklaringstraject (PVT) hoort bij uw inburgering.
Brief van gemeente
De gemeente stuurt u een brief. Daarin staat dat u moet leren wat belangrijk is in Nederland. Bijvoorbeeld:
- Iedereen in Nederland is gelijk.
- Iedereen mag zijn eigen partner kiezen.
- Iedereen mag zelf kiezen wat hij gelooft.
- Iedereen mag naar school.
- Iedereen mag zeggen wat hij vindt. Maar je mag een ander niet discrimineren.
- We zorgen voor onszelf. Maar ook voor elkaar. De overheid helpt mensen die dat nodig hebben.
Geen brief gekregen? Neem dan contact op met de gemeente waar u staat ingeschreven.
PVT tekenen
In de brief staat ook hoe u kunt leren wat belangrijk is in Nederland. Als u genoeg hebt geleerd, zet u uw handtekening op een papier. Dat papier noemen we de PVT. U verklaart dan dat u actief wilt meedoen in de Nederlandse samenleving. En dat u respect hebt voor wat belangrijk is in Nederland.
Gemeente registreert PVT
De gemeente registreert dat u de PVT hebt getekend. De gemeente geeft dit ook door aan DUO. Na ongeveer 3 weken kunt u in Mijn Inburgering zien dat u de verklaring hebt getekend.
Hoelang mag u erover doen?
Moest u voor 1 januari 2022 beginnen met inburgeren? Dan hebt u 1 jaar de tijd voor de PVT. Begon u op of na 1 januari 2022, dan hebt u 3 jaar de tijd.
Begonnen met inburgeren op 1 januari 2022 of later
U hebt 3 jaar de tijd om de PVT te ondertekenen.
Begonnen met inburgeren voor 1 januari 2022
- U hebt 1 jaar om te leren wat belangrijk is in Nederland. En om uw handtekening op de PVT te zetten. Dat jaar begint wanneer u wordt ingeschreven bij de gemeente.
- Hebt u binnen 1 jaar geen handtekening gezet op de PVT? Als dit uw eigen schuld is, geeft de gemeente dit door aan DUO. U krijgt dan een boete van DUO van € 340,-. U kunt dan ook geen geld meer lenen bij DUO.
- Bent u te laat maar is dit niet uw eigen schuld? Of heeft u meer tijd nodig? Neem dan contact op met uw gemeente. Uw gemeente geeft aan DUO door waarom u te laat bent. Dan krijgt u extra tijd.