Inhoud examens

Op het inburgeringsexamen kijkt DUO of u genoeg weet over Nederland. En of uw Nederlands goed genoeg is.

Participatieverklaring

Alles voor de participatieverklaring doet u bij de gemeente. U leert wat in Nederland belangrijk is. Dat is vrijheid, allemaal gelijk zijn, elkaar helpen en de democratie. U hoort van de gemeente wat u moet doen. Voor de participatieverklaring doet u geen examen bij DUO. Meer informatie over de participatieverklaring.

Spreken

Het examen Spreken doet u op de computer. U moet Nederlands spreken en verstaan. U bekijkt filmpjes en u beantwoordt vragen. Het examen duurt 35 minuten.

Downloads
Beschrijving

Examen met de computer

Op de dag van het examen moet u een half uur voor het begin aanwezig zijn. Bij de balie moet u zich legitimeren. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Een geldig legitimatiebewijs is bijvoorbeeld een Nederlands rijbewijs.

U doet samen met anderen examen. Iedereen wacht in een wachtruimte tot het examen begint. Voor het examen begint, moet u uw spullen in een kluisje doen. Als het tijd is voor uw examen, roept de examenleider u op. De examenleider bekijkt nog één keer uw legitimatiebewijs. In de examenruimte heeft iedereen een eigen plaats.

Zit u op uw eigen plaats? Dan vertelt de examenleider hoe het examen gaat. Eerst krijgt u een uitleg en na die uitleg krijgt u 2 oefenvragen.

Hebt u een vraag op het examen? Steek dan uw hand op. De examenleider komt naar u toe. Stel de vraag. De examenleider geeft u daarna antwoord. Op deze manier stoort u het examen zo min mogelijk.

Bent u klaar met het examen? Steek dan uw hand op. U blijft zitten tot de examenleider bij u komt en zegt dat u mag gaan. Verlaat dan rustig de examenruimte.

Luisteren

Het examen Luisteren doet u op de computer. U krijgt vragen over filmpjes en u luistert naar teksten. Het examen duurt 45 minuten.

Lezen

Het examen Lezen doet u op de computer. U moet teksten lezen. U moet ook vragen beantwoorden. Het examen duurt 65 minuten.

Kennis van de Nederlandse Maatschappij

Het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij doet u op de computer. U bekijkt filmpjes. Bijvoorbeeld over boodschappen doen of naar de dokter gaan. Na elk filmpje moet u vragen beantwoorden. Het examen duurt 45 minuten.

Schrijven

Het examen Schrijven maakt u met pen en papier. U krijgt 4 schrijfopdrachten. U schrijft bijvoorbeeld een korte brief. Of u vult een formulier in. Het examen duurt 40 minuten.

Downloads
Beschrijving

Examen Schrijfvaardigheid

Het examen Schrijfvaardigheid doet u op papier. U moet een half uur voor het examen aanwezig zijn. Bij de balie moet u zich legitimeren. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. U doet examen met anderen. Iedereen wacht in een wachtruimte tot het examen begint. Voor het examen begint, moet u uw spullen in een kluisje doen.

Als het tijd is voor uw examen, roept de examenleider u op. De examenleider bekijkt nog een keer uw legitimatiebewijs. In de examenruimte heeft iedereen een eigen plaats. Op uw plaats krijgt u een pen en kladpapier. De examenleider deelt de boekjes met schrijfopdrachten uit. Hierna kunt u beginnen met het examen. Lees de opdrachten in het boekje goed. De antwoorden schrijft u in het boekje. Hebt u een vraag op het examen? Steek dan uw hand op. De examenleider komt naar u toe. Stel de vraag. De examenleider geeft u antwoord. Op deze manier stoort u het examen zo min mogelijk.

Bent u klaar met het examen? Steek dan ook uw hand op. Blijf zitten tot de examenleider bij u komt. De examenleider haalt uw boekje op en zegt dat u mag gaan. Verlaat dan rustig de zaal.

De uitslag van het examen krijgt u met de post. Bent u geslaagd voor het examen? Dan hebt u dit deel van uw inburgeringsexamen gehaald.

Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt

Het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt gaat over werken en werk zoeken. Lees meer over het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt.